Kredittkort er den mest populære låneformen blant nordmenn i dag. Det er mange grunner til det – de er enkle å anskaffe seg, beløpsgrensene kan justeres, og på mange måter fungerer de som et helt vanlig bankkort. Mange aktører tilbyr dessuten kredittkort, for eksempel Haugesundsparebank, noe som medfører at man kan velge de løsningene som passer en best.

Selv om et kredittkort på mange måter ligner et vanlig bankkort, er det mange forskjeller. Et kredittkort har en viss beløpsgrense, altså et tak for hvor mye man kan bruke. Denne tilpasses etter hvor betalingsdyktig låntaker er, noe som avgjøres etter en kredittsjekk. Beløpet man har tilgjengelig må alltid betales tilbake til kredittkortet, ellers vil det rente seg.

Slik fungerer rentene på kredittkort

Før man vurderer å skaffe seg et kredittkort, må man ha tilstrekkelig informasjon om hva man kan forvente seg. Her spiller renter en viktig rolle.

Vanlige spørsmål er:
Bør man velge Mastercard, VISA eller et annet kort?
– Hvilke fordelsprogrammer lønner seg?
– Hvor fleksibel er nedbetalingsordningen? osv.

Rentene varierer stort blant aktørene, men som en tommelfingerregel er de alltid høye på kredittkort. Dette skyldes at kredittkort anses som lån uten sikkerhet, og bankene tar en større risiko når de deler ut kredittkort.

For å finne de kredittkortene på markedet med de mest optimale rentene, anbefales det at man sammenligner flere kort.

Da ser man raskt hvilke långivere som har de beste rentene og hvilke man aller helst bør styre unna. Rentene er det viktigste fokuset å ha når man velger kredittkort. Med høye renter, taper man på sikt mer.

Rentefri periode

Når det gjelder renter, er dette noe alle kredittkort kommer med. Men mange långivere tilbyr rentefrie perioder. Det betyr at man når man bruker kortet har en viss tid på å betale tilbake beløpet, før beløpet begynner å rente seg. Denne tiden varierer stort og er også et viktig element ved valg av kredittkort.

Det lønner seg å lese seg opp på rentefri periode før man velger kredittkort. Dessuten må man alltid lese det som står med liten skrift. I mange tilfeller er det kun bruk i butikker og i nettbutikker som kvalifiserer til rentefri periode, mens andre transaksjoner renter seg umiddelbart. Da kan beløpet som skal betales tilbake fort bli svært høyt.

Overføre penger

Å overføre penger fra kredittkort til bankkonto er ikke noe problem, og det gjøres som en vanlig transaksjon. Men når det gjelder overføringer fra kredittkort til bankkonto, er det viktig å være oppmerksom på at rentene ofte løper med en gang. Overfører man større beløp fra kredittkortet, og dette beløpet renter seg, kan man fort slite med å betale tilbake.

Før man overfører penger fra kredittkortet til bankkontoen sin, bør man derfor være helt sikker på hvilke rentesatser som er gjeldende, samt hvor lang rentefri periode man har. Man må også sjekke om rentefri periode også gjelder ved transaksjoner. Er ikke dette tilfellet, må man være sikker på å kunne betale tilbake beløpet så raskt som mulig.

Man må ha stålkontroll på vilkår og betingelser

For å unngå økonomiske overraskelser av den negative sorten, må man alltid lese vilkår og betingelser knyttet til kredittkortet man vurderer å skaffe seg. Er rentene høye, rentefri periode kort eller vilkårene vage, bør man vurdere å styre unna. Man må huske at det alltid er fordelene det reklameres for, mens ulempene ligger gjemt i vilkårene.

Mange kredittkort gir brukerne bonuspoeng ved bruk, og disse poengene kan brukes til å betale ned produkter og tjenester, for eksempel flyreiser. Når det gjelder bonuspoeng, vil også vilkårene variere stort. Som hovedregel vil man aldri få bonuspoeng når man overfører penger fra kredittkort til bankkort. Her er det kun varekjøp og kjøp av tjenester som gir poeng.

Viktig å kjenne til før du bruker kortet

  1. Man må være sikker på at man klarer å betale tilbake utestående beløp
  2. Man må lese alle vilkår og betingelser

Et kredittkort kan være en lur investering dersom uforutsette økonomiske vansker skulle oppstå. Man må imidlertid huske å sammenligne flere kredittkort før man velger, slik at man finner gode alternativer. Man må også lese alle vilkår og betingelser, slik at man vet hva man går til. Dette gjelder spesielt avsnittet som omhandler renter og rentefri periode.